Saturday, August 23, 2014

“ဒါမ်ဳိးေတြ … ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္”



“ဒါမ်ဳိးေတြ … ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္”
။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။

@ ျမန္မာ႔နည္းျမန္မာ႔ဟန္
ျမန္မာ႔နည္းျမန္မာ႔ဟန္လို႕ေျပာရင္ အဲဒါ အေကာင္းေျပာ
တာမဟုတ္ဘူး …ရြဲ႕တာပဲ။ ျမန္မာစံေတာ္ခ်ိန္ဆိုတာမ်ိဳးေပါ႔။

@ ပဲ နဲ႕ ခဲ
ငယ္ငယ္က "ဓန Magazine" ရဲ့ "ပဲ နဲ႕ ခဲ" ေဆာင္းပါးမွာ
ပဲထဲမွာ ေရာဖုိ႕ ခဲကို ေသခ်ာထုခြဲထားတယ္ဆိုလုိ႕ မစားရပါပဲ
သြားက်ိန္းသြားတယ္။ အားရပါးရမ်ား
၀ါးလိုက္မိတဲ႔သြားကေတာ႔ ပဲ႕ရြဲ႕ထြက္ကုန္ေလာက္တယ္။ အခုအထိလည္းေရာတုန္း...ေရာဆဲ ေရာလတၱံ႕လို႕သိရတယ္။

@ ၾကက္သားေရထုိး
ဆရာ၀န္ မျဖစ္လုိက္တဲ႔ ၾကက္သားသည္တစ္ေယာက္
ငယ္အိမ္မက္ကိုလြမ္းျပီး ၾကက္သားထဲေရထိုးၾကည္႕ရာကေန
အတုခိုးခံလုိက္ရတဲ႔နည္းလမ္းလုိ႕သိရတယ္။ ျမန္မာ
အိမ္ရွင္မေတြအိမ္မွာ ၾကက္သားကို ေရထည္႕ျပဳတ္စရာမလို
ေအာင္ေစတနာနဲ႕ေရထိုးေပးလုိက္တာလုိ႕လည္းေျပာၾကတယ္။

@ ပုစြန္ထုပ္ေခါင္းထဲ ခဲထည္႕
ပုစြန္ထုပ္ေတြက အေမေက်ာ္ေဒြးေတာ္လြမ္းျပီး … အိတ္စပို႕စ္ေနာက္ကိုေကာက္ေကာက္ပါေအာင္လုိက္
သြားေလေတာ႔… ျမန္မာျပည္သူျပည္သားေတြအတြက္
အင္မတန္ၾကီးတဲ႔ပုစြန္ထုပ္ေခါင္းေတြက်န္ခဲ႔တယ္။
အဲဒီေခါင္းကိုေတာင္ေလးေလးပင္ပင္ရိွေအာင္ခဲေလး
ဘာေလးထည္႕ေပးတယ္။ ….

@ ခ်က္ႏို႕ဆီလို ခဲေအာင္လုပ္ထားတဲ႔ႏို႕ဆီ
တကမာၻလံုး ၾကိဳက္တဲ႔ေနရာသြားရွာၾကည္႕ ခ်က္ႏို႕ဆီလို
ခဲေအာင္လုပ္ထားတဲ႔ႏို႕ဆီမေတြ႕ရဘူး။ မေတြ႕ရတာကို
အေကာင္းမမွတ္ပါနဲ႕။ လုပ္ဖုိ႕မသင္႔လုိ႕မလုပ္တာပါပဲ။
အဲဒါကိုလည္း အင္မတန္မွ ေရႊဥာဏ္ေတာ္ ထက္ျမက္ေတာ္
မူတဲ႔ငနဲေတြက ႏို႕ဆီကို ရိွတဲ႔ chemical ေတြသံုးျပီး
ခဲေအာင္လုပ္ၾကပါတယ္။ အင္မတန္မွ က်န္မာေရးကို
ဆိုးရြားစြာထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ႔ ခ်က္ႏို႕ဆီကို ထုတ္ယူ
ရရိွပါတယ္။

@ ပါရာစီတေမာေသြးေဆး
ေတြးၾကည္႕ရင္းနဲ႕ တရုတ္မွာ ႏို႕မႈန္႕ထဲ မယ္(လ္)မင္းေရာ
တာေလာက္ေတာ႔ တို႕ေတြကပ်င္းေတာင္ပ်င္းေသးတယ္ လို႕ေျပာလိမ္႔မယ္။ ျမန္မာအပူက်ေဆးတစ္မ်ိဳးဆိုရင္
ပါရာစီတေမာကို အမႈန္႕ၾကိတ္ျပီး ျမန္မာမႈျပဳလုိက္လုိ႕ အပိတ္ခံလုိက္ရတာလည္းရိွပါတယ္။ ျမန္မာတုိင္းရင္းေဆး
အစ ပါရာစီတေမာကလို႕ေတာင္အသိအမွတ္အျပဳခံရ
မလိုျဖစ္သြားပါတယ္။

@ ဆိုးေဆးလွလွ
အစားအစာဆိုးေဆးက အေရာင္သိပ္မလွလို႕ အ၀တ္
ဆိုးေဆးေတြဘာေတြ သံုးေပးတာ။ အေရာင္လွတဲ႔ မွ်ဥ္ငါးပိတို႕
ဘာတို႕စားရင္ အူေတြပါ ေဆးဆိုးျပီးသားျဖစ္တဲ႔အတြက္ တစ္ခ်က္ခုတ္ ႏွစ္ခ်က္သံုးခ်က္ျပတ္တာေပါ႔ေလ။ဖရဲသီးေရာင္း
ရင္ ဓားမွာ ေဆးသၾကားသုတ္ထားတာလည္း ရိွတယ္။

@ ေရႊေညာင္ပင္ကို ကားျပရတယ္
ဂ်ပန္ကလာတဲ႔ကားေတြ ေညာင္ပင္ေရွ႕မွာတက္လုိက္ဆင္းလိုက္
မလုပ္ရင္ အင္ဂ်င္ျပႆနာရိွႏိုင္တယ္၊ အတိုက္အခိုက္မ်ားမယ္လို႕ယံုတာမ်ိဳးလည္း ျမန္မာျပည္တြင္
လုပ္သည္ပဲ။

@ စားအုန္းဆီေမႊးေမႊး
တကမာၻလံုးမွာ စားဖုိ႕မသင္႔ေတာ္ဘူးလုိ႕ တညီတညြတ္တည္း သတ္မွတ္ထားတဲ႔စားအုန္းဆီကို ေပါေပါေလာေလာေရာင္းေပး
တာမ်ိဳးကိုၾကေတာ႔ "ကြက္လပ္ကြက္လပ္" ရဲ႕ ေစတနာလုိ႕ပဲ
ထားလုိက္ၾကရေအာင္။ (ပန္းႏွမ္းနဲ႕ဆီအုန္းမွမစုိက္ရင္
ဘိန္းျပန္စိုက္ရမလားလုိ႕ လက္ညိွဳးျပန္ထုိးမွာလည္း
စိုးရပါတယ္။) ဘိန္းကစိုက္ကိုမစုိက္ေတာ႔ဘူး။
မိတဲ႔အခါၾကေတာ႔ ကြန္တိန္နာနဲ႕ကိုမိတယ္ ။

@ ExpiryDate ျဖစ္ရင္ label လဲေပးတယ္
အစားအေသာက္ေတြမွာ ExpiryDate ဆိုတာပါတယ္။
မုန္႕လုပ္ငန္းေတြက အဲဒါမထည္႕ရင္ေရာင္းလုိ႕မရဘူး။
တစ္ပါတ္တစ္ခါ ဆိုင္ေတြဆီသြားျပီး၊ က်န္တဲ႔မုန္႕ထုပ္ေတြ၊
Expired ျဖစ္သြားတာေတြကို သြားသိမ္းတယ္လုိ႕ေတာ႔
မေတြးပါနဲ႕။ Expiry Date အသစ္လာကပ္ေပးတာ။

@ ပလတ္စတစ္အေၾကာ္
အေၾကာ္ေၾကာ္ရင္ ထပ္ခါတလဲလဲေၾကာ္တယ္။ ျပည္႕၀ဆီ
ေတြဟာ ဘာျဖစ္ေစတတ္လဲလာမေျပာနဲ႕မသိဘူး။
စားခ်င္ရင္၀ယ္။ အဲဒီလို က်န္းမာေရး အသိျပည္႕၀ၾကတယ္။
ဒီလိုမ်ိဳး သမာရိုးက်အေၾကာ္သမားထက္ တစ္ပန္းသာတဲ႔သူက
အခု ပလတ္စတစ္ေရဘူး ထည္႕ေၾကာ္ေနျပီဆိုေတာ႔ ေနာက္ဆိုရင္
recycle လုပ္မရတဲ႔ ဘာမဆို ထည္႕ေၾကာ္ဖို႕စိတ္ကူးထားသ
လားေတာင္ေတြးမိပါတယ္။ ငယ္ကတည္းက ပတ္၀န္းက်င္
ထိန္းသိမ္းေရးကို တစ္စိုက္မတ္မတ္ေထာက္ခံခဲ႔ေပမယ္႔
ဒီ reuse၊ replace၊ recycle အေၾကာ္ၾကီးကိုေတာ႔
ဘယ္ေလာက္ပဲ Green အေၾကာ္ေျပာေျပာ မစားႏိုင္ဘူး။
ျမန္မာျပည္တြင္ ပလတ္စတစ္ေၾကာ္ေနျပီ။

@ ယမ္းစိမ္းကင္
ကင္ဆာျဖစ္မယ္႔အမ်ိဳးအစားပဲရွာေဖြျပီးသံုးေပးတယ္။
အကင္ေတြက ဖရီးရာဒီကယ္လ္မ်ားျပီးသားကို ယမ္းကလည္း
ျဖစ္ကတက္ဆန္းဆိုေတာ႔ က်န္းမာေရးနဲ႕ လႊတ္ကို
ညီညြတ္ေတာ႔တာပါပဲ။

@ ပိုးေလာက္လန္းေရသန္႕ဗူး
ေရသန္႕ဗူးထဲမွာ ပိုးေလာက္လန္းေလးေတြ ေမြးထားတာမ်ိဳး
ကိုလည္း ျမန္မာျပည္မွာလုပ္သည္။ ဗူးေတြက ေရညိွတက္ေန
တဲ႔ေရသန္႕ဗူးေတြကိုလည္း ဦးေဆြးဆံျမည္႕သံုးတယ္။
ေရသန္႕ေရာင္းတဲ႔သူကလည္း သူ႕ဗူးေတြကို
ရာသက္ပန္ရိုးေျမက်သံုးစြဲတယ္။ အဲဒါကမထူးဆန္းေသးဘူး။
အဲဒီေရသန္႕ကုမၸဏီ အိုင္ဆက္အို လက္မွတ္ ရသြားေလသ
တည္းကမွထူးဆန္းတာ။ မယံုမရိွနဲ႕ … ပါရမီရွင္ေတြခ်ည္းပဲ။
ပါရမီေသတစ္ေယာက္မွမပါဘူး။

@ သတင္းစာ ေရစိမ္
အိမ္မွာသတင္းစာေရာင္းတိုင္းစိတ္ညစ္ရတယ္။ ကိုယ္႔ဘာသာ
ကုိယ္ မေရာင္းခင္ခ်ိန္ၾကည္႕ရင္ ေလးပိႆာေလာက္ ရိွရာ
ကေန သူတုိ႕ခ်ိန္ရင္ ႏွစ္ပိႆာကကိုမတက္ဘူး။ အဲဒါနဲ႕
ကိုယ္႔ကိုယ္ကို အင္ဂ်င္နီယာေကာင္း မပီသဘူးေတာ႔
အထင္မခံႏိုင္ဘူး။ သူ႕အေလးတစ္ပိႆာကိုေတာင္းျပီး ကိုယ္႔အေလးႏွစ္ပိႆာနဲ႕ခ်ိန္ျပလိုက္တယ္။ ေတြ႕လား ..
"မင္းတစ္ပိႆာက ငါ႔ႏွစ္ပိႆာရိွတယ္ ပိုက္ဆံတိုးေပးမလား
အားလံုးျပန္ထုတ္မလား" ဆိုမွ တုိးေပးတယ္။
ေနာက္တစ္ခါၾကေတာ႔ သူလည္း ညာလို႕ေကာင္း၊
ကိုယ္လည္း အခ်င္းမမ်ားရေအာင္ သတင္းစာေတြကို ေရ
စိမ္ထားရတယ္။

@ ဆီကို ေရထုိး ၊ ဘိလပ္ေျမ က်စ္စာခဲေရာ
ညဘက္ ဓာတ္ဆီလမ္းမွာထည္႕ရင္ တစ္ဂါလံထည္႕ရင္ ဂါလံ
၀က္ေလာက္ပဲပါတယ္။ ဂါလံခြက္ကိုက လုပ္ထားတာ။ ဒီထက္
နားလည္တဲ႔ငနဲေတြၾကေတာ႔ ဓာတ္ဆီကို ေရေႏြးနဲ႕ေရာျပီးေရာင္း
တာရိွေသးတယ္။ ၾကံဳဖူးသူမ်ား သိၾကမွာပါေလ။ ထိုးထြင္းဥာဏ္
နဲ႕ ျပည္႕စံုမႈမွာေတာ႔ စံထားေလာက္တယ္မဟုတ္ပါလားခင္မ်ာ။
ဘိလပ္ေျမကို က်စ္စာခဲေ၇ာ ပါကင္ျပန္ပိတ္ ….
ဒါလည္းျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္။

@ ေျမမႈန္႕ သနပ္ခါး
သနပ္ခါးထဲ ေျမမႈန္႕ေရာတာလည္းရိွေသးတယ္။ ေျမၾကီး၀ယ္ထား
တာတင္မနည္းဘူး။ ေရာဖုိ႕ဆိုပဲ။အင္မတန္ၾကီးက်ယ္တဲ႔အေျမာ္
အျမင္ေပတကား။သနပ္ခါးအတုလည္းရိွေသးတယ္။ ၾကက္ဥအတု
ထုတ္တဲ႔ တရုတ္ေတြကို သနားတာေပါ႔။ ေသြးၾကည္႕ရင္
သနပ္ခါးအနံ႕ေတာင္ထြက္ေသးတယ္။ အေပၚယံေလးမွာ
မည္သို႕မည္ပံုလုပ္လုိက္သည္မသိ၊ သနပ္ခါးအနံ႕ထြက္ေလ
သတည္းေတြပဲ။

@ ကားခံုေတြျပင္တယ္
ဂ်ပန္တို႔ ကိုရီးယားတို႔ ဆီက ကားေတြေရာက္လာတုန္းက ထိုင္ခံုေတြ
က 45 ခံုပါ။ ခံုေတြနဲနဲျပန္က်ဥ္း၊ နဲနဲညာလိုက္တယ္။
ျမန္မာ့နည္း ျမန္မာ့ဟန္နဲ႔ က်ေတာ့ 65 ခံုေတြဘာေတြ ျဖစ္ကုန္ပါတယ္။
သူမ်ားႏိုင္ငံမွာလို အေရးေပၚကိစၥ လည္း မရွိေလေတာ့ အေရးေပၚ
ထြက္ေပါက္ မ်ားကိုလည္း ခံုနဲ႔ ပိတ္ပစ္ၾကပါတယ္။ ဒါနဲ႔ပဲ ခရီးသည္မ်ား
ခမ်ာ ကားစီးရင္ ဒူးေထာင္စီးရတာတို႔ ဖင္တစ္ျခမ္း ထိုင္ရတာတို႔ေတြ
ဘာေတြ ျဖစ္လာပါတယ္။ လိုင္းကားဆိုတာမ်ိဳးကလည္း ဂတ္စ္အိုးထား
ရဖို႔ အဓိကဆိုေတာ့ လူက ဘယ္လိုထိုင္ထိုင္..ရတယ္မဟုတ္လားဗ်ာ။

@ ၀ါးပိုး၀ါး နဲ႔ ဆလပ္ေလာင္း
လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္မ်ားဆီက .. ေဆာက္လက္စ အေဆာက္အဦးတစ္ခုကို
၀င္စစ္ေတာ့ တိုက္အလည္တိုင္ေတြမွာ သံေခ်ာင္းေတြ ရွိရမယ့္ အစား
၀ါးပိုး၀ါးေတြခံၿပီး ဘိလပ္ေျမေလာင္းတာတို႔ ေအာက္ခံ ဆလပ္ေလာင္း
ေတာ့လည္း သံခ်ည္သံေကြးမလုပ္ပဲ ၀ါးပိုး၀ါးနဲ႔ ဆလပ္ေလာင္းတဲ့
နည္းပညာသစ္ကို အသံုးျပဳေနတာကို ေတြ႔ရပါသတဲ့။ ဒါနဲ႔ ကမၻာကို
ဒီနည္းပညာသစ္ခ်ျပဖို႔ မ၀ံမရဲ ျဖစ္ေနေသးတာေၾကာင့္ ကန္ထရိုက္ကို
အစိုးရ အေစာင့္အေရွာက္နဲ႔ ထားၿပီး ဆက္လက္ေလ့လာေနၾက
ပါသတဲ့။

@ ဘီစကစ္အမႈန္႔ ေကြကာအုတ္
ေကြကာအုတ္ ဆိုတာကို တရင္းတႏွီး ျဖစ္ေနၾကၿပီးတဲ့ ကိုယ္တို႔အတြက္
ကေတာ့.. ဘီစကြတ္ေကြကာအုတ္ ဆိုတာကလည္း ဒီကနည္းပညာပါပဲ။
oat ဆုိတဲ့ ဂ်ံဳနဲ႔ လုပ္ရမယ့္ ေကြကာအုတ္ကို အခ်ိဳ႕က ဘီစကြတ္စက္ရံုက
အက်ိဳးအပဲ့ မုန္႔အစေတြ ၀ယ္ၿပီး ႏိုင္ငံတကာအဆင့္မီ ေကြကာ
အုတ္ ထုတ္ပါသတဲ့။

@ အုန္းဆံခြံ ျခင္ေဆးေခြ
တစ္ခါကေစ်းထဲမွာ အုန္းဆံဖတ္ေတြ ကားလိုက္လာလာ၀ယ္လို႔
ဘာလုပ္ဖို႔တုန္း တိုးတိုးတိတ္တိတ္ စံုစမ္းၾကည့္ေတာ့ ျခင္ေဆးေခြ
ထုတ္ဖို႔အတြက္ အဓိက က အုန္းဆံဖတ္ျဖစ္ပါသတဲ့။ အုန္းဆံဖတ္မီးရွႈိ႔
မွေတာ့ ျခင္ေျပးတာ မဆန္းပါဘူးလို႔ပဲေျပာခ်င္တယ္။

@ ႏြားႏို႔တစ္ရူးဖတ္
ႏြားႏိုထဲကို ေရေရာတာကို မေျပာေတာ့ဘူး။ ႏြားႏို႔ေသာက္ဖူးၾက
တယ္မဟုတ္လား ။ အဲဒီႏြားႏုိ႔ ထဲမွာ မလိုင္ဖတ္ကေလးေတြ
ပါတယ္ေလ။ မလိုင္ဖတ္မပါရင္ မေသာက္ခ်င္တဲ့ သူေတြ ၊
ႏြားႏို႔ အစစ္လို႔ မထင္သူေတြအတြက္ မလိုင္ဖတ္အတုေပါ့ဗ်ာ။
ႏြားႏို႔ေသာက္ခ်င္စိတ္လည္း ေပ်ာက္ရင္ေပ်ာက္သြားလိမ္္႔မယ္။
တစ္ရူးလိပ္အျဖဴေတြကို က်စ္ၿပီး ဖဲ့ၿပီး ႏြားႏို႔ထဲထည့္ပါသတဲ့။

@ ဖြဲႏုငရုတ္သီးမႈန္႔
ဟယ္ .. ဒီငရုတ္သီးအႏုမႈန္႔ ကဘာမွလည္း အရသာမရွိပါလား…
အေရာင္ထြက္တာပဲရွိတယ္…မႈန္႔ေနတာပဲ ဆိုရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးမႈန္႔
အရသာခံမေနပါနဲ႔ … ဖြဲအရသာကိုုသာ ျမည္းၾကည့္ပါေတာ့လို႔ေျပာ
ခ်င္ပါတယ္။

@ ပံုႏွိပ္စာအုပ္အတု
ျပဌာန္းစာအုပ္ေတြ အျပင္ေရာက္ေနတဲ့ ေစ်းကြက္တစ္ခုပါ..
လူႀကံဳမွာတာနဲ႔ တစ္ခါ၀ယ္ေပးဖူးတယ္..ေက်ာင္းက စာအုပ္က
ခြဲတမ္းနဲ႔ ရတာမလို႔တဲ့.. ကေလးက ဖတ္စာအုပ္ မရဘူးတဲ့
(ပညာေရးျဖင့္ေခတ္မီ ဖြံ႔ၿဖိဳးတိုးတက္ေသာႏိုင္ငံႀကီး တည္ေဆာက္
မလို႔ဟာကိုကြာ …. ေတာက္… ဖတ္စာအုပ္မရွိတာနဲ႔ မေဆာက္
လိုက္ရဘူး ... ဤကား စကားခ်ပ္)
၀ယ္ခဲ့ေပးဆိုတာနဲ႔ ၀ယ္ဖူးတယ္.. ေစ်းကလဲေကာင္း စာရြက္
အသား ကလဲေကာင္း .. အျပင္က စာအုပ္က ပိုေကာင္းေနတယ္..ဟ
ဆိုေတာ့ ေရာင္းတဲ့လူက
"အတုမို႔ လို႔ ေကာင္းတာပါတဲ့ဗ်ာ ….." ။

မိတ္ေဆြတို႕လည္း " ျမန္မာျပည္တြင္လုပ္သည္” ထဲက ဘာေတြ
က်န္ေသးလဲဆိုတာ ၀ိုင္းျဖည့္ေပးလိုက္ပါအုံး ……

(fwd msg မွ ေကာက္ႏုတ္သည္။)

credit to .... "original writer" via mandalaygazette

PS ....
က်မတို့ရဲ့ လက္ရွိ လူေနမွု့ဘ၀ကို အခ်က္အေတာ္မ်ားမ်ားက
မီးေမာင္းထိုးျပေနသလိုပါပဲ။
ေခါင္က မလံုေတာ့ မိုးစိုမခံရေအာင္ ေတြးဆ/ဆင္ျခင္ျပီး
တိမ္းေရွာင္သြားရမွာက “ကိုယ့္တာ၀န္” .......

No comments:

Post a Comment